Nieuws vanuit Het Spectrum tijdens de Coronaperiode

16 oktober: Eén van de medewerkers van Kinderdagverblijf De Sterretjes is positief getest op het Coronavirus. Daarnaast hebben we te horen gekregen dat enkele ouders positief zijn getest op het Coronavirus. Eén van hen is nog binnen het kinderdagverblijf geweest. Nadat dit bekend is geworden, is vrijdag 16 oktober het team van het kinderdagverblijf getest op het virus. De ouders zijn geïnformeerd over de situatie en we houden hen op de hoogte.

15 oktober: Binnen Het Spectrum zijn op dit moment geen besmettingen onder bewoners en klanten. Landelijk hebben we helaas wel te maken met een tweede Coronagolf. Er gelden vanaf 15 oktober weer nieuwe maatregelen. Bewoners, klanten en contactpersonen zijn per e-mail of brief geïnformeerd over de veranderingen binnen Het Spectrum.

  • Lees meer over wat dit betekent voor een bezoek aan De Sterrenlanden of Vreedonk.
  • De Ontmoetingsruimtes in Het Sterrenwiel, Het Polderwiel, Het Waterwiel, De Prinsemarij (voor wijkbewoners) en Het Theehuis zijn dicht. Er zijn geen activiteiten en ook het restaurant is dicht.
  • Maaltijd afhalen. Als u in of vlakbij Het Sterrenwiel, Het Polderwiel of Het Waterwiel woont, kunt u een warme maaltijd afhalen. Meer informatie is daarover te lezen op posters in de betreffende locatie. In Het Stadswiel heeft Het Spectrum geen Ontmoetingsruimte en horeca, daarom kunnen wij daar helaas geen maaltijd aanbieden.
  • De Ontmoetingscentra Dordrecht (dagbesteding) blijven open. Ook hier gelden de maatregelen van afstand houden en hygiëneregels volgen.
  • De afspraken met de wijkverpleging, de huishoudelijke ondersteuning en de casemanagers gaan gewoon door. De afspraken met de wijkverpleegkundige of de casemanager gaan nu wel vaker per telefoon.

Binnen alle locaties geldt de 1,5 meter afstand, dat iedereen de hygiëneregels volgt en dat we binnen de locaties van Het Spectrum een mondkapje dragen (tenzij dit om medische redenen niet mogelijk is).

13 oktober: Wekelijkse publicatie van de feiten en cijfers betreffende Corona binnen Het Spectrum: Overzicht van 5 tot en met 11 oktober.

6 oktober: Wekelijkse publicatie van de feiten en cijfers betreffende Corona binnen Het Spectrum: Overzicht van 28 september tot en met 4 oktober.

2 oktober: Een bewoner van Het Spectrum De Sterrenlanden is besmet met het Coronavirus. De afdelingsunit waar deze bewoner verblijft is voorlopig in quarantaine. Voor de overige afdelingen heeft deze situatie geen gevolgen als mensen op bezoek willen komen. Voor de afdelingen waar geen vermoeden is van Corona, kunnen bezoekers volgens de geldende bezoekregeling langskomen. Wanneer er wel een vermoeden is, brengen we de contactpersonen persoonlijk op de hoogte.
De veiligheid van de bewoners, medewerkers en vrijwilligers van Het Spectrum staat voorop. Daarom houden we alle bewoners goed in de gaten. Medewerkers en bewoners met (lichte) klachten testen we direct. Alle zorgmedewerkers werken met beschermende materialen. Lees meer over de bezoekregeling binnen De Sterrenlanden en Vreedonk.

29 september: Wekelijkse publicatie van de feiten en cijfers betreffende Corona binnen Het Spectrum: Overzicht van 21 tot en met 27 september

22 september: Wekelijkse publicatie van de feiten en cijfers betreffende Corona binnen Het Spectrum: Overzicht van 14 tot en met 20 september

16 september: Wekelijkse publicatie van de feiten en cijfers betreffende Corona binnen Het Spectrum: 0verzicht van 7 tot en met 13 september.

8 september: Wekelijkse publicatie van de feiten en cijfers betreffende Corona binnen Het Spectrum: 0verzicht van 31 augustus tot en met 6 september.

3 september: Binnen de thuiszorg van Het Spectrum zijn meerdere klanten en medewerkers besmet met het coronavirus (COVID-19). Het betreft uitsluitend de thuiszorg binnen de wijken Wielwijk en Crabbehof. Uit voorzorg test de GGD vandaag en morgen alle klanten in deze wijken en de medewerkers die er werken. [lees meer]

2 september: Wekelijkse publicatie van de feiten en cijfers betreffende Corona binnen Het Spectrum: 0verzicht van 24 tot en met 30 augustus

30 augustus: Medewerkers in de thuiszorg werkten al met een mondneusmasker tijdens de zorgmomenten waarbij 1,5 meter afstand houden niet mogelijk is. Uit voorzorg is nu besloten dat zij ook buiten de 1,5 meter een mondneusmasker dragen.

Klanten van de thuiszorg van Het Spectrum die zich zorgen maken of nog vragen hebben, kunnen contact opnemen met de wijkmanager via het klantinformatiecentrum, telefoon 078- 6492111. Als u klachten heeft, neemt u contact op met de GGD (telefoonnummer 0800-1202). Wij vragen u om ons in dat geval ook te informeren.

25 augustus: Wekelijkse publicatie van de feiten en cijfers betreffende Corona binnen Het Spectrum: Overzicht van 17 tot en met 23 augustus

18 augustus: Wekelijkse publicatie van de feiten en cijfers betreffende Corona binnen Het Spectrum: Overzicht van 10 tot en met 16 augustus

11 augustus: Wekelijkse publicatie van de feiten en cijfers betreffende Corona binnen Het Spectrum: Overzicht van 3 tot en met 9 augustus

5 augustus: In de nieuwsbrief van de GGDGHOR blikt bestuurder Jurjen Sponselee terug op de eerste maanden van deze Coronaperiode. Hij vertegenwoordigde tijdens de intensieve Coronaperiode binnen de GGDGHOR de Thuiszorgorganisaties in het Kernteam InfectieZiekteBestrijding-overleg. Mede vanuit zijn functie als bestuurder van Het Spectrum representeerde hij ook de Verpleeg- & Verzorgingshuis sector. [lees meer]

4 augustus:Wekelijkse publicatie van de feiten en cijfers betreffende Corona binnen Het Spectrum: .Overzicht van 27 juli tot en met 31 juli

28 juli: De laatste week krijgen we via de media weer allerlei berichten binnen over meer besmettingen en over het te makkelijk omgaan met de regels. Minister Ferd Grapperhaus, de GGD en anderen roepen ons op om altijd voorzichtig te blijven en de veiligheidsmaatregelen te blijven volgen.
Die oproep doen we ook aan bezoekers. We begrijpen natuurlijk hoe fijn het is om bij uw naaste te zijn en dat een mondkapje in de weg kan zitten. Maar weet dat u dit draagt ter bescherming van uzelf, uw naaste en van degenen die voor uw naaste zorgen.
Wij willen de kans op besmetting zo klein mogelijk houden. Daarom doen we een dringend verzoek aan u om het mondkapje te dragen als u, als bezoeker:

  • binnen de 1,5 meter van uw naaste bent
  • achter een rolstoel aanloopt

De bezoektijden verruimen vanaf maandag 3 augustus. Lees er meer over in het nieuwsbericht.

Wekelijkse publicatie van de feiten en cijfers betreffende Corona binnen Het Spectrum: overzicht van 20 juli tot en met 24 juli

21 juli: Wekelijkse publicatie van de feiten en cijfers betreffende Corona binnen Het Spectrum: overzicht van 13 juli tot en met 17 juli.

14 juli: Wekelijkse publicatie van de feiten en cijfers betreffende Corona binnen Het Spectrum: overzicht van 6 juli tot en met 10 juli.

7 juli: Wekelijkse publicatie van de feiten en cijfers betreffende Corona binnen Het Spectrum: overzicht van 29 juni tot en met 5 juli.

2 juli: Contactpersonen van Vreedonk en De Sterrenlanden zijn op de hoogte gebracht van de verdere versoepeling van de bezoekrichtlijnen. Lees er meer over in het nieuwsbericht.

30 juni: Wekelijkse publicatie van de feiten en cijfers betreffende Corona binnen Het Spectrum: overzicht van 22 tot en met 28 juni.

26 juni: De bezoekrichtlijnen voor de locaties Vreedonk en De Sterrenlanden zijn verder versoepelt. Lees er meer over in het nieuwsbericht.

23 juni:  Het Spectrum publiceert wekelijks de feiten en cijfers betreffende Corona binnen Het Spectrum. Wij testen laagdrempelig zowel bewoners (in verpleeghuizen) als onze medewerkers. Het overzicht van 15 tot en met 21 juni.

16 juni: Wekelijkse publicatie van de feiten en cijfers betreffende Corona binnen Het Spectrum: overzicht 8 tot en met 14 juni.

15 juni: Bewoners van Vreedonk en De Sterrenlanden kunnen weer meer bezoekers ontvangen en vaker bezoek krijgen. Lees er meer over in het nieuwsbericht.

9 juni:  Het Spectrum publiceert sinds 9 juni wekelijks de feiten en cijfers betreffende Corona binnen Het Spectrum. Wij testen laagdrempelig zowel bewoners (in verpleeghuizen) als onze medewerkers. Het overzicht van 1 tot en met 7 juni.

5 juni: De locaties Vreedonk en De Sterrenlanden gaan voorzichtig verder open voor bezoeker. Lees er meer over in het nieuwsbericht .

29 mei: De restaurants in de locaties van Het Spectrum en Het Theehuis gaan vanaf dinsdag 2 juni weer beperkt open. Voorlopig zijn alleen bewoners van de locaties welkom en gelden er bezoekregels. Lees er meer over in het nieuwsbericht.

20 mei:  Het Spectrum gaat voorzichtig en met kleine stappen de verpleeghuislocaties De Sterrenlanden en Vreedonk beperkt en slechts op afspraak openen voor bezoekers: één vaste bezoeker per bewoner op afspraak. Contactpersonen zijn hierover per e-mail of brief geïnformeerd. Lees meer over de beperkte openstelling.

18 mei: De behandelaars van Het Spectrum (fysiotherapie, ergotherapie en dergelijke) zijn voorzichtig gestart met het weer oppakken van de behandelingen van bewoners en klanten. Voor de fysiotherapieklanten die naar Het Spectrum De Sterrenlanden moeten komen, is een aparte ingang gemaakt zodat zij via de kortste route in de oefenzaal komen en geen contact met de rest van de locatie hebben. De fysiotherapeuten hebben allerlei maatregelen genomen om de klanten veilig te ontvangen en te behandelen.

12 mei: De logopediste van Het Spectrum werkt mee aan een landelijk wetenschappelijk onderzoek onder ex-Coronapatiënten. Het is een onderzoek vanuit de beroepsvereniging voor logopedisten, de NVLF, naar de logopedische gevolgen na Corona. Het onderzoek is erop gericht de zorg voor ex-Coronapatiënten te verbeteren.

8 mei: Mantelzorgers van mensen met dementie kunnen veel informatie, tips en ervaringsverhalen lezen op dementie.nl. Hier vindt u ook actuele informatie over de Coronamaatregelen in relatie tot dementie (dementie.nl/dementie-en-corona).

De AlzheimerTelefoon biedt mantelzorgers zeven dagen per week een luisterend oor en advies bij omgaan met dementie. Deze is bereikbaar via het gratis telefoonnummer 0800 5088, 7 dagen per week van 9:00 tot 23:00 uur.

7 mei:  Helaas is bezoek nog niet toegestaan in verpleeghuizen. Dat vertelde premier Rutte gisteren in een persconferentie. Wel is besloten om op 25 locaties in Nederland voorzichtig ervaring op te doen met het beperkt weer toelaten van bezoek. Verpleeghuizen kunnen in aanmerking komen als ze vrij zijn van besmettingen. Ook de bezoeker zelf mag uiteraard geen klachten hebben die duiden op het coronavirus. De beoogde startdatum voor deze locaties is 11 mei 2020.  Mocht deze versoepeling in de praktijk goed werken dan is het de bedoeling dat vanaf 25 mei 2020 meer verpleeghuislocaties hiervoor in aanmerking komen.

4 mei: Een werkgroep gaat het stapsgewijs versoepelen van de bezoekersregeling onderzoeken en voorbereiden. Dit is ingewikkeld, omdat we met zoveel rekening te houden hebben: we willen nieuwe besmettingen voorkomen, we hebben te maken met landelijke wetten, regels en rechten, we willen aandacht houden voor de emotionele kant en dan moet het ook nog op een veilige manier, dus volgens de RIVM richtlijnen.

30 april: Binnen Het Spectrum De Sterrenlanden en Het Spectrum Vreedonk zijn voor enkele afdelingen de isolatiemaatregelen opgeheven. Dat betekent onder meer dat de bewoners van die afdeling Coronavirusvrij zijn en dat er gedurende twee weken geen nieuwe ziekmeldingen zijn bijgekomen.

Dit is een ingrijpende periode, ook op emotioneel vlak. Als u uw verhaal kwijt wilt of met iemand over uw zorgen wilt spreken, verwijzen we u naar de landelijke luisterlijn. Deze landelijke luisterlijn is bereikbaar via 0900 0767 en via ehulp@deluisterlijn.nl Tevens kunt u de Mantelzorglijn bellen of appen via 030 760 60 55.

27 april: Het Spectrum Revalidatie De Sterrenlanden ontving deze week de eerste longrevalidanten vanuit het ziekenhuis. Dit zijn patiënten die door het Coronavirus in het ziekenhuis hebben gelegen (en ook op de Intensive Care). Zij moeten nu herstellen en revalideren voordat zij terug naar huis kunnen. De verschillende zorginstellingen in deze regio hebben met elkaar afgesproken dat Het Spectrum dé aanbieder is van deze specifieke longrevalidatie.

Via de website extrahandenvoordezorg.nl hebben mensen zich kunnen aanmelden om te helpen tijdens de Coronaperiode. Het gaat voornamelijk om (ex-)verpleegkundigen en verzorgende. Het Spectrum heeft met enkele aanmelders kennismakingsgesprekken gevoerd en inmiddels zijn enkele oud-zorgverleners aan de slag gegaan binnen Het Spectrum.

24 april: Samen met Het Parkhuis is Het Spectrum gestart met de dagbesteding voor mensen met dementie in De Koloriet. Het gaat hierbij om klanten waarbij de belasting en de spanning thuis te hoog is.

23 april: Het Spectrum doet mee aan een landelijk wetenschappelijk onderzoek waarmee in kaart wordt gebracht hoeveel klanten klachten van COVID-19 (het Coronavirus) vertonen en hoeveel positief getest zijn. Dit onderzoek is belangrijk voor het te voeren beleid van de regering en wordt ook gebruikt bij besluiten over de eerlijke verdeling van bedden en hulpmiddelen. Het RIVM is de opdrachtgever van het onderzoek, dat wordt uitgevoerd in samenwerking met onderzoeksinstituut Nivel. Lees hier meer over het onderzoek.

22 april: Minister-president Rutte heeft gisteren in een persconferentie bekend gemaakt dat verpleeghuizen nog geen bezoekers mogen ontvangen. Helaas betekent dit dat de genomen maatregelen binnen Het Spectrum, waaronder de bezoekersstop, nog steeds blijven gelden.

21 april: Veilig elkaar ontmoeten. Dat kan sinds deze week op bepaalde tijden. Via een spreekluisterverbinding kunnen enkele bewoners dan samen zijn met hun familie. Daarvoor zijn in Het Spectrum Vreedonk en in het Spectrum De Sterrenlanden speciaal hoekjes ingericht. Voor de bewoners binnen en voor de familie buiten. Deze contactmomenten gaan op afspraak.

17 april: Het Spectrum Thuiszorg De Wielborgh heeft een Coronaroute. Een vast team medewerkers bezoekt dagelijks de klanten in de wijk die positief zijn getest of waarvan de huisarts heeft bepaald dat zij beschermd verzorgd moeten worden. Deze klanten zijn uit de normale thuiszorgroute gehaald en vormen met elkaar nu een nieuwe route. De medewerkers van de thuiszorg kunnen zo op een veilige manier zorg blijven bieden. Voor klanten is het fijn om telkens dezelfde thuiszorgmedewerkers in huis krijgen.

13 april: Het Spectrum doet er alles aan om bewoners, klanten en medewerkers goed te kunnen beschermen als dat nodig is. Daarvoor zijn onder meer persoonlijke beschermingsmiddelen nodig. Dagelijks is Het Spectrum bezig met het aanvullen van de voorraad persoonlijke beschermingsmiddelen. We benaderen daarvoor diverse bekende en ook nieuwe kanalen. Daarnaast krijgen we middelen van bedrijven als donatie waar we heel blij mee zijn.
Alle binnenkomende beschermingsmiddelen slaat Het Spectrum centraal op, zodat we de middelen kunnen verdelen onder de collega’s in de thuiszorg en in de verpleeghuizen. De inzet van de beschermingsmiddelen doen we volgens de richtlijnen van het RIVM.

1 april: De overheid heeft besloten de periode van coronamaatregelen te verlengen. Dit betekent dat de genomen maatregelen binnen Het Spectrum, waaronder de bezoekersstop, blijven gelden.

27 maart: In De Sterrenlanden en Vreedonk zijn de afdelingen verkleind. De tussendeuren op de afdelingen zijn gesloten om de uitwisseling en eventuele besmetting tussen bewoners onderling zoveel als mogelijk te voorkomen. Bewoners blijven daardoor zoveel als mogelijk op de eigen unit. De teams, waaronder de activiteitenbegeleiders, besteden daarom extra aandacht aan het individuele welzijn van de bewoners. Ook het beeldbellen en het telefonisch contact helpen hierbij. Contactpersonen van bewoners in Vreedonk en De Sterrenlanden hebben per e-mail meer informatie over het beeldbellen gekregen.
Lees daarover meer.

In De Sterrenlanden is een bewoner positief getest op het Coronavirus en wordt geïsoleerd verzorgd. Daarmee volgen we de richtlijnen van het RIVM. De direct betrokkenen zijn geïnformeerd. Voor meer informatie verwijzen we door naar de GGD Zuid-Holland Zuid.

26 maart: Contactpersonen van Vreedonk en De Sterrenlanden hebben per e-mail informatie gekregen over onder meer hoe contact te houden met elkaar, hoe wij binnen Het Spectrum omgaan met de situatie en hoe wij hen blijven informeren.
Ben u contactpersoon en heeft u geen e-mail ontvangen? Laat het weten via communicatie@hetspectrum.nl

25 maart: bekijk de praktische informatie voor contactpersonen en de informatie over hoe je contact met elkaar kunt houden.

22 maart: In Vreedonk is een bewoner positief getest op het Coronavirus en wordt geïsoleerd verzorgd. Daarmee volgen we de richtlijnen van het RIVM. De direct betrokken familieleden, medewerkers en vrijwilligers van deze locatie en ook de familieleden van directe medebewoners hebben we op de hoogte gebracht van de situatie.
Voor meer informatie verwijzen we door naar de GGD Zuid-Holland Zuid.

20 maart 2020: Het beschermen van de kwetsbare ouderen is gedurende deze Coronasituatie het belangrijkste aandachtspunt van Het Spectrum. We volgen de adviezen en richtlijnen van de overheid en het RIVM nauwlettend. Dat betekent dat wij ook moeilijke beslissingen hebben moeten nemen, zoals het sluiten van de verpleeghuizen voor bezoekers en het sluiten van de Ontmoetingsruimtes.
Met deze voorzorgsmaatregelen zetten we ons enorm in tegen de verspreiding van het virus en ook ter bescherming van bewoners, klanten, medewerkers en vrijwilligers.
Lees meer over de sluiting voor bezoekers, over de mogelijkheden om contact te houden en andere praktische zaken.
Voor mensen in de laatste levensfase maken we een uitzondering: bezoek aan De Rozenhof en aan Hospice de Patio.
Ook bewoners van de appartementen in De Sterrenhof kunnen alleen via de ingang aan de Algolring naar binnen. Lees hierover meer.

Activiteiten binnen de Ontmoetingsruimtes en De Prinsemarij

De Ontmoetingsruimtes in Het Sterrenwiel, Het Waterwiel, Het Polderwiel en Het Theehuis zijn gesloten.
Lees meer over de Ontmoetingsruimtes.

Dagbesteding

De Ontmoetingscentra in Het Sterrenwiel, Het Polderwiel en Het Stadswiel zijn gesloten.

Wat gebeurt er bij een besmetting?

Dan volgen we de richtlijnen van het RIVM, houden contact met de GGD en we houden betrokkenen, medewerkers en vrijwilligers op de hoogte.
Een CoronaComité houdt de dagelijkse ontwikkelingen in de gaten.