Mantelzorg met Elvis en The Beatles

Dag van de Mantelzorg

Op 10 november is het de Dag van de Mantelzorg. Een mooi moment om deze belangrijke zorgverleners in het zonnetje te zetten. Een van de vaste mantelzorgers van Het Spectrum Vreedonk is Peep Klerk. Elke maandag zingt en speelt ze gitaar voor bewoners met dementie. “Als ze me zien binnenkomen maken ze vaak al gitaarbewegingen. Muziek is een communicatiemiddel en het is een prachtige manier om contact te maken met mensen met dementie.”

Mantelzorg is er in allerlei vormen: van dagelijkse zorg tot een bezoekje brengen en van huishoudelijke hulp tot emotionele steun. Op de achtergrond wordt er veel onzichtbaar werk gedaan door mantelzorgers. Onmisbaar werk voor mensen die zorg nodig hebben en een waardevolle aanvulling op het werk van zorgprofessionals.  

Elvis en The Beatles
Die ervaring heeft Peep ook. Al jaren bood zij, samen met haar partner en schoonzussen, mantelzorg aan haar schoonmoeder. Toen haar schoonmoeder niet meer thuis kon wonen en naar Vreedonk verhuisde wilde Peep graag iets voor haar en anderen blijven doen. Muziek maken lag voor de hand. Het begon met spelen tijdens feestdagen, maar inmiddels is dat uitgebreid naar iedere week twee uur spelen en zingen. Het repertoire is divers: oude Nederlandse hits, Elvis, The Beatles, Simon en Garfunkel. “These boots are made for walking van Nancy Sinatra is altijd een hit, dat zingen mensen zo mee. Sowieso doet rock ’n roll het goed. Deze mensen waren dertigers in de jaren ’60. Die muziek ligt ergens opgeslagen in hun geheugen.”

De muziekochtenden zijn niet alleen heilzaam voor de bewoners. Ook Peep zelf geniet van deze vorm van mantelzorg. “Ik vind het een cadeau. Ik hou natuurlijk van muziek maken, dus het is een feest om door muziek oogcontact te krijgen, iemand aan het lachen te maken. Ik word er zelf ook vrolijk van en het is fijn om iemand een goed gevoel te kunnen geven.”

Edelweiss
Toen Peep onlangs ‘Edelweiss’ uit The Sound of Music speelde gebeurde er iets bijzonders. “Er was een mevrouw van 93. Toen ik Edelweiss zong hoorde ik haar ineens loepzuiver meezingen. Kippenvel had ik, zo prachtig was het. Voor familie is dit ook fijn. Natuurlijk is een bewoner wel eens verdrietig, maar er zijn ook blije momenten zoals met deze mevrouw. Het geeft me veel voldoening om daar aan bij te dragen.”

Mantelzorg in kaart
Caroline Fris is klantadviseur bij Het Spectrum. Juist vanwege de grote toegevoegde waarde van mantelzorg werkt zij aan een nog betere samenwerking tussen de mantelzorgers, vrijwilligers en de zorgprofessionals. Ze vertelt hierover: “Er is al veel aandacht voor mantelzorg, maar we willen het graag nog beter. Wij willen graag, zowel in de verpleeghuiszorg als bij thuiswonenden, in beeld hebben wie de mantelzorgers zijn en wat zij kunnen betekenen in de zorgverlening. Ook willen we oog hebben voor het rouwproces dat mantelzorgers soms doormaken en of ze overbelasting ervaren.” Door in de thuissituatie al samen te werken met mantelzorgers kan deze zorg bij een eventuele opname zo overgenomen worden. Dit zorgt voor een warme overdracht.

 Welzijn
Caroline legt uit waarom zorg uit het eigen netwerk zo belangrijk is. Niet alleen als iemand thuis woont, maar ook wanneer er sprake is van verpleeghuiszorg. Caroline: “Mantelzorg is een belangrijke aanvulling op professionele zorg en vrijwilligers. De zorg moet een samenspel zijn tussen die drie. De mantelzorger is veelal iemand uit het sociale netwerk. Die kent diegene goed, weet waar iemand van houdt en wat hij of zij leuk vindt om te doen. Zo wordt de eigen identiteit behouden en dat is goed voor het welzijn. Mantelzorg hoeft niet te stoppen als man, vrouw, vader of moeder opgenomen wordt. Ook dan kan het fijn zijn om  te helpen met haren wassen of de nagels te verzorgen, zowel voor de bewoner als voor de mantelzorger. We willen vooral kijken naar wat er nog wel kan.”