Op bezoek in Vreedonk en De Sterrenlanden

Helaas…. Binnen De Sterrenlanden en Vreedonk dragen medewerkers en vrijwilligers weer een mondneusmasker. Ook voeren we voor hen de 1,5 meter regel weer in. Voor bezoekers is het mondneusmasker (nog) niet verplicht, maar we raden het wel aan om deze te dragen. Ter bescherming van uzelf, uw naaste en onze medewerkers en vrijwilligers.

Waarom deze maatregelen?

Dat doen we omdat het coronavirus helaas weer oplaait. Binnen De Sterrenlanden en Vreedonk hadden we de afgelopen weken enkele uitbraken en ook een aantal medewerkers is positief getest. Verder berichten de media alweer over de snel oprukkende nieuwe varianten van het virus.
Ook kijken we telkens naar de gezondheid, het welzijn en de bewegingsvrijheid van de bewoners. Als we nu beperkte maatregelen nemen, hoeven we hopelijk niet straks nog strengere maatregelen te nemen.

Voor de medewerkers en vrijwilligers hebben deze maatregelen grote impact. Dat besef ik zeker. Het is niet prettig en oncomfortabel om de hele dag een mondneusmasker te dragen. Maar we doen dit vooral om de gezondheid van hen en de bewoners te beschermen.

Vooral om erger te voorkomen

Gelukkig veroorzaakt het virus voornamelijk lichte klachten. Maar we willen voorkomen dat te veel bewoners en medewerkers tegelijk ziek zijn binnen De Sterrenlanden en Vreedonk. Vooral omdat over 4 weken de schoolvakanties beginnen. We gunnen de medewerkers een welverdiende vakantie.

Handhygi√ęne en ventilatie blijven wel belangrijke maatregelen om de verspreiding van besmettelijke virussen (zoals corona en griep) tegen te gaan.

Wat blijft belangrijk

 • Handhygi√ęne als u de locatie binnenkomt
  Desinfecteer uw handen bij de handpompen bij binnenkomst en als het mogelijk is ook regelmatig tijdens uw bezoek.
 • U komt alleen als u geen klachten heeft.
  Blijf thuis als u of uw huisgenoot klachten heeft die wijzen op Corona. U blijft ook thuis als u in contact bent geweest met een besmet persoon of als u een besmette huisgenoot hebt. 
 • Kom wanneer het voor bewoners het beste uitkomt¬†¬†
  U kunt op bezoek komen tussen 10.00 uur en 22.00 uur. Voor 10.00 uur zijn bewoners en zorgteams druk doende met aankleding en zorghandelingen.
  Helpt u mee de rust in de huiskamers te behouden? Blijf daarom tijdens eetmomenten weg uit de huiskamer. U kunt dan op de kamer of het appartement van uw naaste blijven of naar de restaurants op de begane grond gaan.
  Er geldt geen maximum aantal bezoekers meer. 
 • Zorg ook voor frisse lucht tijdens uw bezoek: ventileer zoveel mogelijk door bijvoorbeeld een raam open te zetten in de kamer of het appartement van uw naast.

Verkleinde afdelingen/ compartimentering

Tijdens de coronaperiode zijn de afdelingen per verdieping verkleind (compartimentering). Daarmee kunnen we de verspreiding van het virus beperken. Zodra er weer sprake is van besmetting, dan voeren we de compartimentering in op de betreffende afdelingsunit. 

Kleurcodes voor Vreedonk en De Sterrenlanden

De meeste bewoners zijn volledig gevaccineerd. Toch blijft Het Spectrum bewoners met milde klachten uit voorzorg testen en sluiten we soms afdelingsunits gedeeltelijk of helemaal.

 • Wanneer een afdelingsunit ROOD is, is in principe geen bezoek mogelijk omdat we daar het besmettingsgevaar zoveel mogelijk moeten beperken.
 • Op ORANJE afdelingsunits: beperkt bezoek op afspraak.
  Bezoekt u een besmette bewoner: dan draagt u alle persoonlijke beschermende middelen (ook een bril). U blijft op de kamer van de bewoner. U kunt niet naar huiskamer of van afdeling af.
  Bezoekt u een niet-besmette bewoner op een ORANJE afdelingsunit: draagt u een chirurgisch mondneusmasker. U blijft in de kamer van de bewoner. U kunt niet naar huiskamer of van de afdeling af. Naar buiten kan wel, maar alleen als de bewoner u goed kan blijven volgen en een chirurgisch mondneusmasker draagt.
  Bij ingangen van De Sterrenlanden en Vreedonk hangen de bekendmakingen welke afdelingen gesloten (rood pamflet) zijn of beperkt bezoekers kunnen ontvangen (oranje pamflet).
 • GROEN betekent dat u tijdens bezoektijden kunt langskomen. Als u dan met meer dan 4 personen wilt komen, is afstemming met de afdeling met nodig. Om te voorkomen dat er te veel mensen zijn, maakt het afdelingsteam een schema. Daarom stemt het bezoek vooraf af met de afdelingsmanager als het bezoek naar huiskamer of het liftplein wil gaan. Samen worden afspraken gemaakt over het bezoekmoment.
  In de huiskamer en op het liftplein is op een GROENE afdelingsunit beperkt bezoek mogelijk.

Quarantaine
Besmette bewoners en medewerkers gaan 5 dagen in isolatie. Wanneer zij 24 uur klachtenvrij zijn kunnen medewerkers weer naar het werk komen. Hiermee volgt Het Spectrum de quarantaineregels van de rijksoverheid.
Daarnaast geldt dat de artsen en verpleegkundigen van Het Spectrum kunnen besluiten om af te wijken van deze quarantaineregels. Zij bekijken altijd de totale situatie binnen een afdelingsunit. Bij hun afweging staat de veiligheid van alle bewoners, medewerkers, vrijwilligers en bezoekers voorop. Als het mogelijk is, beperken we de quarantaine tot een bewonerskamer of appartement of tot de verkleinde unit.
Als uw naaste een positieve uitslag krijgt op een Coronatest, bellen we u als contactpersoon direct.

Wilt u voordat u op bezoek komt, weten of de afdeling open is, kunt u de receptie van De Sterrenlanden bellen via 078 617 23 33 en de receptie van Vreedonk via 078 617 65 66.
Het kan voorkomen dat tijdens de reis naar De Sterrenlanden of Vreedonk de situatie verandert. Bij de ingang vermelden we welke afdelingen op dat moment geen bezoekers kunnen ontvangen. We begrijpen dat dit een teleurstelling kan zijn bij aankomst, maar we hopen dat bezoekers begrip hebben voor onze zorg voor hun naaste.

Heeft u vragen over de zorg?

Als u vragen hebt over de zorg of over hun naaste, kunt u deze per e-mail stellen of u belt via het algemene nummer van De Sterrenlanden of Vreedonk naar het zorgteam. U kunt de zorgteams het beste bereiken tussen 11.00 uur en 15.00 uur.
De bezoekmomenten willen we zoveel mogelijk houden voor de persoonlijke aandacht voor elkaar.