Mike ging van de horeca in de zorg: “Ik zit prima op mijn plek”

“Het werken in de zorg heeft tot mijn verrassing een link met de horeca. Ik zit hier prima op mijn plek”, vertelt de 44-jarige Mike ter Meulen. Hij werkte 20 jaar in de horeca, maar verloor zijn baan tijdens de coronaperiode. Nu volgt hij de verkorte opleiding voor zij-instromers tot Verzorgende IG en werkt hij onder meer op de Somatiek afdeling in De Sterrenlanden.

“Ik werkte in de bediening onder andere als assistent-bedrijfsleider van een grand café. Toen stond ik ineens op straat”. Mike schreef zich in bij het UWV en solliciteerde veel. “Via Randstad deed ik schoonmaakwerk bij mensen thuis. Op mijn route fietste ik langs Het Spectrum en zag de vlag aan het hek, waarop staat dat er mensen nodig zijn. Dat zette me aan het denken.”

Contact met mensen
Mike bekeek de website van Het Spectrum en oriënteerde zich goed. “Het werk heeft verrassend genoeg een link met de horeca. Het contact met mensen spreekt mij erg aan.” Via het UWV deed hij een aantal testen om te kijken of het werk bij hem zou passen. En dat deed het. In december 2020 startte Mike met de verkorte opleiding voor zij-instromers tot Verzorgende IG.

In de schoolbanken
Het opnieuw naar school gaan vond Mike wel even pittig. “We begonnen meteen in de schoolbanken, een dag per week. Daarnaast werk ik 24 uur bij Het Spectrum. En ik moet thuis studeren. Het is anders dan wanneer je als jonge student nog bij je ouders woont. Aan de andere kant heb ik voordeel van mijn leeftijd en bagage. Dat komt in dit werk goed van pas.”

Niet ongemakkelijk
Mike startte zijn werk op de PG-afdeling en ging daarna aan de slag op de Somatiek afdeling. Dat ging heel natuurlijk. “Je moet even schakelen als je voor het eerst iemand gaat wassen. Maar ik denk dat ik hierbij voordeel heb van mijn leeftijd en levenservaring. Dat merken bewoners. Het is helemaal niet ongemakkelijk. Het mensen helpen vind ik geweldig. Ik houd ervan om bewoners een fijne dag te bezorgen.” In de coronatijd vond Mike het fijn om net even wat extra aandacht te geven. Bijvoorbeeld als mensen eenzaam waren omdat zij minder bezoek konden ontvangen. “Ik kwam in de coronatijd binnen, dus ik heb geen vergelijkingsmateriaal. Ik vond het fijn er juist toen voor de mensen te zijn.”

Op weg helpen
Daarnaast ontdekte Mike een interesse bij zichzelf. “Ik vind het leuk om collega’s te coachen. Jonge collega’s of stagiairs stellen me vaak vragen. Soms denken ze dat ik een coach ben. Waarschijnlijk ook weer door mijn leeftijd. Al ben ik zelf nog in opleiding, ik vind het leuk om hen op weg te helpen.”

Op mijn plek
De planning is dat Mike zijn opleiding iets verlengt om nog wat meer kennis en ervaring op te doen en dat hij deze daarna afrondt. “Ik leg dan een proeve van bekwaamheid af. Ik maak een portfolio en beroepspraktijkvormende opdrachten.”
En dan? “De somatische zorg vind ik geweldig, maar de palliatieve zorg trekt me ook. Het leuke van Het Spectrum is dat een dagje meelopen op een afdeling vaak wel te regelen is. Zo kun je kijken wat er bij je past. Ik zit hier goed op mijn plek. De collega’s zijn hulpvaardig. Iedereen is bereid je iets te leren. Het opleidingstraject is best intensief. Je komt jezelf tegen. Maar ik vind het werk fantastisch. Ik heb er totaal geen spijt van.”

Interesse in werken en leren bij Het Spectrum?
Lees meer over werken en leren bij Het Spectrum. Of neem voor meer informatie contact op met Marlies Broer, 06-82840055 / m.broer@hetspectrum.nl of Ina Verhaar, 06-82479821 / i.verhaar@hetspectrum.nl beide praktijkopleiders van de afdeling Leren en Ontwikkelen.