Dagbesteding in Dordrecht is er voor bezoeker en mantelzorger

“In het begin was ik verdrietig als mijn man naar de dagbesteding in Dordrecht ging. Inmiddels geniet ik ook van alleen thuis zijn en kom ik tot rust.” Jannie Slijkhuis (86) is mantelzorger voor haar man Piet (88). Hij heeft Alzheimer en woont met Jannie in Dordrecht. Vier dagen in de week gaat Piet naar de dagbesteding van Ontmoetingscentrum Dordrecht (OCD). Piet is vaste bezoeker van de dagbesteding in Het Spectrum Het Sterrenwiel aan het Dalmeyerplein.

In Het Sterrenwiel zijn drie dagbestedingsgroepen: twee voor mensen met de diagnose dementie en een groep voor mensen met lichamelijke (somatische) klachten. Er zijn allerlei activiteiten: van sjoelen tot rummikubben en van geheugenspelletjes tot muziek luisteren. Het centrum is er voor de bezoekers, maar vooral ook om mantelzorgers te ontlasten.

Ontlasten mantelzorgers

Judith Lange is coördinator van diverse ontmoetingcentra in Dordrecht. Ze legt uit dat het doel van dagbesteding via Ontmoetingscentrum Dordrecht is dat mantelzorgers de zorg langer volhouden. “Zorgen voor iemand met dementie is zwaar. Mantelzorgers doen zichzelf snel tekort, maar het is erg belangrijk dat ze wel voldoende opladen. Zo is de zorg langer vol te houden en kan hun man, vrouw, vader of moeder vaak langer thuis blijven wonen.”

Jannie legt uit dat ze eerst over een drempel moest voordat ze haar man Piet aanmeldde voor dagbesteding. “We zijn 63 jaar getrouwd en mijn man werkt al 30 jaar niet meer. We waren dus altijd samen, gingen veel op vakantie. Ik wilde graag alles zelf voor hem blijven doen. Maar het is ook goed voor mij om naar mijn kinderen te kunnen of even de stad in te gaan. Het is fijn om wat rust te hebben, hoe moeilijk het ook is.”

Piet geniet van de activiteiten en zit altijd al vroeg klaar om opgehaald te worden. Jannie vertelt: “Hij komt heel graag in Ontmoetingscentrum Het Sterrenwiel. ‘Ik ga naar de meisjes’, zegt hij dan. Hij vindt het heerlijk om te sjoelen en er wordt veel met muziek gedaan. Daar geniet hij zo van.”

Water aan de lippen

Judith roept mantelzorgers op om niet te wachten tot het water aan de lippen staat, maar op tijd om hulp te vragen. “Wij kunnen het leven net iets makkelijker maken. De dementie kunnen we niet genezen, maar door actief te zijn kan het proces wel vertragen. Je laat iemand niet in de steek als je kiest voor dagbesteding. Het is geen falen. Je zorgt er juist voor dat iemand het goed heeft. Wacht dus niet te lang. Mantelzorgers mogen altijd bellen of binnenlopen. We maken tijd om in gesprek te gaan en mee te denken.” 

Niet voor niets

Jannie ziet iedere dag hoe de Alzheimer het geheugen van haar man overneemt. Ze vraagt zich hierdoor wel eens af of de verzorgenden de activiteiten niet zinloos vinden. De bezoekers herinneren zich er zo weinig van.
Verzorgende Danielle van den Ende van Ontmoetingscentrum Het Sterrenwiel legt daarover uit: “We hebben nooit het gevoel dat het voor niets is. We zorgen voor mooie momenten. Wat we precies doen weet een bezoeker niet meer, maar wel welk gevoel het geeft. Laatst draaiden we muziek. Mensen die die normaalgesproken nauwelijks meer lopen, gingen zomaar dansen. Zo mooi! Bezoekers worden vertroeteld, krijgen lekkere dingen te eten. Dat blije gevoel dat ze overhouden blijft hangen. Het is geweldig om iemand een mooie dag te bezorgen.”

Meer weten over Ontmoetingscentrum Het Sterrenwiel?

Neem contact met het team via
ocdsterrenwiel@hetspectrum.nl

Aanmelden

Aanmelden is mogelijk via de Klantenservice van Het Spectrum