Mevrouw Meijer over Wonen met zorg in Het Sterrenwiel

“Alles wat ik zelf nog kan, doe ik zelf”

Mevrouw Meijer (78)

Mevrouw Meijer woonde 22 jaar in haar appartement in de Merwepolder. Sinds een tijdje woont ze in Het Sterrenwiel, bij Het Spectrum. Dat bevalt haar meer dan goed: “Ik had een mooi appartement met uitzicht op het water, dus had verwacht dat ik het in mijn huidige appartement minder goed naar mijn zin zou hebben. Maar het tegendeel is waar. Ik heb een ruime kamer met uitzicht op de dijk en het park. De medewerkers van Het Spectrum zijn ontzettend lief en kundig.”

Mevrouw Meijer is geboren en getogen in Dordrecht. Toen ze acht was, verhuisde ze met haar ouders naar Middelburg. “Toen zei ik al tegen mijn vader: ‘Ik ga ooit terug naar Dordrecht!’, vertelt mevrouw Meijer terugdenkend aan die tijd. “En ik heb woord gehouden. Toen ik klaar was met mijn opleiding ben ik teruggegaan naar Dordrecht om daar te wonen en te werken.” Mevrouw Meijer werkte haar hele werkzame leven als verpleegkundige. Ze kent de wereld van de zorg dus op haar duimpje. Mevrouw Meijer: “Ik werkte op verschillende plekken in Dordrecht. Nu ben ik degene die zorg ontvangt in plaats van geeft. Dat vind ik niet zo lastig als ik van tevoren had gedacht. Ik betrap mezelf er wel op dat ik veel voorbereid omdat ik weet wat een verzorgende of verpleegkundige nodig heeft om me te kunnen verzorgen.”

Wat meer hulp nodig

“Alles wat ik zelf nog kan, doe ik zelf”, gaat mevrouw Meijer verder. “Zo zijn de medewerkers van Het Spectrum gelukkig ook gewend om te werken. Ze laten me doen wat ik kan en helpen me met wat niet lukt.” Momenteel heeft mevrouw Meijer veel last van haar rug. Daardoor heeft ze wat meer hulp nodig en kan ze soms niet naar de gezamenlijke momenten in het restaurant van Het Sterrenwiel: “Ik had me opgegeven voor de Paasbrunch, maar ik kon niet omdat ik te veel pijn had. En wat denk je? Stonden ze bij me voor de deur zodat ik het eten op mijn kamer kon eten. Dat is toch ontzettend lief?!”

Handwerken en spelletjes doen

Mevrouw Meijer eet niet alleen samen met haar medebewoners, ze speelt er ook graag een spelletje mee. “Ik neem bijvoorbeeld deel aan de Bingo-middagen. Als je alleen op je kamertje blijft zitten, dan word je eenzaam”, licht mevrouw Meijer toe. “Ik woon hier nog niet zo lang en toch heb ik al best wat contacten gelegd. Vorige week stond er een buurvrouw voor de deur met appelflappen. Ze is meteen even koffie bij me blijven drinken. Gezellig, vond ik dat. Ik kan heel goed alleen zijn hoor; handwerken is mijn grootste hobby en ik lees ook graag. Maar dat je af en toe onder de mensen bent, is gezond. Ik vind het fijn dat dat hier ongedwongen kan. Wil ik alleen zijn en handwerken, dan is dat goed; wil ik beneden zijn en een spelletje doen, dan is dat ook prima.”

Samen op zoek

Zich bewegen in een gemeenschap als Het Sterrenwiel, is voor mevrouw Meijer niet nieuw. “Na een ziekenhuis- en revalidatieperiode was het al snel duidelijk dat ik niet meer terug kon naar mijn appartement. Ik revalideerde in De Sterrenlanden, een locatie van Het Spectrum. Daar had ik het goed. Toen ik begreep dat Het Spectrum ook locaties heeft waar wonen en zorg samengaan, heb ik met mijn mantelzorger en de klantenservice van Het Spectrum gezocht naar een locatie die bij mij past. Ik kwam uit op Het Sterrenwiel in Sterrenburg. Die buurt ken ik en ik zit hier dicht bij het winkelcentrum. Daar wandel ik dan ook met regelmaat naar toe met de rollator.”

“Ik heb het hier ontzettend naar mijn zin”, besluit mevrouw Meijer. “Mijn appartement is ruim, de zorg die ik krijg is heel goed, er is altijd wel wat te doen, het winkelcentrum ligt om de hoek en de medewerkers zijn heel lief en kundig. Ik kan eigenlijk alleen maar zeggen dat ik erg dankbaar ben voor deze plek.”

Wilt u meer informatie over wonen met zorg in Het Sterrenwiel?

Neem dan contact op met onze klantenservice, wij helpen u graag verder.