Verzorgende IG Esther over werken bij Het Spectrum

“Mijn complete hart ligt bij de mensen hier”

Esther liet zich omscholen tot VIG’er

Esther (50) werkt bijna drie jaar voor Het Spectrum. Op haar 45e start ze als vrijwilliger in de ouderenzorg. Dat vindt ze zo leuk dat ze besluit om een BBL-opleiding (werken-leren) tot VIG’er te gaan volgen. In het tweede jaar van haar opleiding komt ze via een enthousiast klasgenootje bij Het Spectrum terecht. Spijt van die keuze heeft ze nooit gehad: “Ik heb het hier heel erg naar m’n zin; ik zit echt op mijn plek.”

“Toen ik hoorde dat er medewerkers gezocht worden die hun verhaal willen vertellen, heb ik me meteen aangemeld. Ik ga met zoveel plezier naar mijn werk, iedere dag!”. Aan het woord is Esther van den Berg. Esther werkt op locatie De Sterrenlanden van Het Spectrum met demente ouderen. Als klein meisje weet Esther het al: ik wil de verzorging in. Haar vader dacht daar echter anders over. Esther: “Mijn vader zei dat daar geen droog brood in te verdienen was en dus koos ik voor een administratieve baan. Een aantal jaren later startte ik een eigen onderneming; ik stond op de markt met haak- en breigaren. Toen dat fysiek te zwaar werd, besloot ik daarmee te stoppen.”

Zorghart

Na een periode van ziekte, gaat Esther re-integreren. Ze start als vrijwilliger op een dagbestedingslocatie. Esther: “Daar had ik het zo enorm naar mijn zin! Ik ontdekte dat mijn zorghart nog steeds klopte. Daarom besloot ik een opleiding te gaan volgen. Ik ging werken-leren. Het klikte niet zo goed met de organisatie waar ik het eerste jaar van mijn opleiding werkte. Een klasgenootje van me werkte bij Het Spectrum en ze was daar heel enthousiast over. Ik besloot daar ook te solliciteren en de rest is geschiedenis: ik werk er nog steeds en met heel veel plezier.”

Vertrouwen winnen

De zorg is een brede sector. Van het ziekenhuis tot gehandicaptenzorg, een kinderdagverblijf en alles daar tussenin. Waarom koos Esther voor de ouderenzorg? “Dat is echt ‘mijn’ doelgroep”, vertelt Esther stralend. “Ik kan niet goed uitleggen waarom, maar ik houd van die mensen. Het gedrag van demente ouderen wordt heel vaak als lastig bestempeld. Ik vind het een uitdaging om het waarom achter het gedrag te ontdekken en erachter te komen hoe ik het vertrouwen win. Vertrouwen is de basis voor goede zorg. En die wil ik mensen bieden. Ik wil de laatste jaren van hun leven zo aangenaam mogelijk maken. Mijn complete hart ligt bij de mensen hier.”

Verder studeren

Op de afdeling waar Esther werkt, zag ze het afgelopen jaar een aantal collega’s vertrekken. Een periode van extra diensten draaien en veel coördineren volgde. Esther: “Voor die situatie kun je overal komen te staan in de zorg. Daar is nu eenmaal een personeelstekort. Die periode was even pittig, maar ik heb ook geleerd dat Het Spectrum een organisatie is waar naar je geluisterd wordt en met je wordt meegedacht. Inmiddels zijn we weer bijna op volle sterkte met het team. Daardoor ontstond bij mij ruimte om verder te studeren. Op dat idee werd enthousiast gereageerd door mijn leidinggevende. Ik volg momenteel de opleiding tot GVP (Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie). Daarmee specialiseer ik me verder in gecompliceerd gedrag van demente ouderen. Dat vind ik een ontzettend interessant werkveld.”

Als het aan Esther ligt, blijft ze nog wel even werkzaam voor Het Spectrum. “Het Spectrum is een goede werkgever”, besluit Esther. “Er wordt hier naar je geluisterd en goed samengewerkt. De lijntjes met specialisten, zoals de ergotherapeut en de arts, zijn kort. Niemand voelt zich groter dan een ander. We werken samen aan hetzelfde doel: goede, professionele en liefdevolle zorg voor ‘onze’ ouderen.”

    Ja!

    Ja, het lijkt mij leuk om als verzorgende IG aan de slag te gaan bij Het Spectrum! Neem contact met mij op.

    Persoonlijke gegevens

    Ik ben...