Verzorgende IG Olga over werken bij Het Spectrum

“Ik zeg altijd: dit had ik jaren eerder moeten doen”

Olga volgt de opleiding tot VIG’er en werkt bij Het Spectrum

Olga komt op haar 25e voor de liefde naar Nederland. Ze laat haar familie in Brazilië achter en bouwt hier een nieuw bestaan op, inclusief eigen onderneming. In coronatijd blijven haar klanten weg. Als er een flyer over werken bij Het Spectrum op de mat valt, begint het te kriebelen: is Verzorgende IG misschien iets voor haar?

“Het was zo’n gekke tijd, toen met corona”, begint Olga haar verhaal. “Ik decoreerde op feesten en trouwerijen, maar die werden allemaal uitgesteld. Ineens had ik geen klanten meer. Ik weet nog goed dat er een flyer van Het Spectrum bij me op de deurmat viel. Ik liet hem aan mijn man zien en die moedigde me aan om op gesprek te gaan. Via een videoverbinding maakte ik kennis met Het Spectrum en er was meteen een klik. Wij Zuid-Amerikanen doen alles op gevoel, dus ik wist het meteen: daar wil ik werken tijdens mijn opleiding tot VIG’er.”

Geen moment spijt

Olga zit inmiddels in het laatste jaar van haar opleiding. Het waren pittige jaren, maar alle inspanningen zijn het meer dan waard geweest. Olga: “Ik ervaar nog steeds een taalbarrière. Dat, in combinatie met een gezin en een baan, maakt studeren best lastig af en toe. Toch heb ik geen moment spijt van mijn keuze gehad. Ik zeg juist altijd: dit had ik jaren eerder moeten doen. Mijn collega’s van Het Spectrum steunen en helpen me vanaf mijn eerste werkdag. Toen ik mijn voet hier voor het eerst over de drempel zette, voelde ik me meteen thuis. En dat is nog steeds zo.”

Glimmende ogen

Tijdens het eerste jaar van haar opleiding werkte Olga op de revalidatieafdeling van Het Spectrum. De laatste twee jaar werkt ze met demente ouderen. “Dat zijn echt mijn mensen”, zegt Olga met een twinkeling in haar ogen. “Mijn man zegt altijd: ‘als jij thuiskomt uit je werk, dan glimmen je ogen. Je bent zo zorgzaam; ik kan me je nergens anders meer voorstellen dan binnen een zorgorganisatie’.” Waarom ze werken met ouderen zo fijn vindt, kan Olga goed uitleggen: “Oudere mensen verdienen respect en goede zorg. In mijn thuisland Brazilië wordt mijn moeder verzorgd door mijn nichtje. Dat ik hier in Nederland voor iemands vader of moeder kan zorgen, vind ik fijn.”

Het beste uit jezelf halen

Als Olga haar opleiding later dit jaar afrondt, wil ze graag voor Het Spectrum blijven werken. “Ik heb het hier zo goed”, beaamt Olga. “Ik word hier behandeld als mens en met respect. Mijn collega’s zijn ontzettend lief en behulpzaam. In ons team denkt iedereen met elkaar mee. Bij mijn manager kan ik altijd terecht als ik ergens mee zit. Het Spectrum is ook een werkgever die mensen helpt om het beste uit zichzelf te halen. Een tijdje geleden gaf ik aan dat ik na het afronden van mijn opleiding verder wil leren en daar werd heel enthousiast op gereageerd. Daar krijg ik alle ruimte voor.”

Voldoening

Alhoewel Olga pas een paar jaar met ouderen werkt, zou ze nooit anders meer willen. “Ik snap niet dat ik de keuze om met demente ouderen te werken een paar jaar geleden pas gemaakt heb. Het geeft me zoveel voldoening. Sommige mensen kunnen niet zo goed meer praten, maar ik krijg toch altijd contact met hen. Ogen zijn de spiegel van de ziel, daar kun je zoveel in zien. En met expressie kunnen mensen ook dingen duidelijk maken. Als het me lukt om via die weg toch te begrijpen waarmee ik kan helpen, ben ik blij. Dan ga ik als een gelukkig mens naar huis.”

    Ja!

    Ja, het lijkt mij leuk om als verzorgende IG aan de slag te gaan bij Het Spectrum! Neem contact met mij op.

    Persoonlijke gegevens

    Ik ben...