Ilone is verpleegkundige en werkt bij Het Spectrum in de thuiszorg

Zo’n achttien jaar geleden begon Ilone Knoppers (40) als verzorgende in de thuiszorg, en ze werkt er nu nog steeds. Sinds vorig jaar zelfs als gediplomeerd verpleegkundige. “Ik zie me niet werken in een ziekenhuis, daar ben ik het type niet voor; ik heb liever wat meer vrijheid. In de thuiszorg ben je zelf de regisseur van de zorg.”

“Ik ben een beetje vliegende keep en draai alle routes”

Ilone was ooit al eerder aan de opleiding verpleegkundige begonnen, maar heeft deze destijds niet afgemaakt. Daardoor had ze echter wél haar diploma verzorgende IG op zak en toen ze hoorde dat er bij Het Waterwiel personeel werd gevraagd, besloot ze te solliciteren. “Ik woon in Crabbehof, dus dat was voor mij een thuiswedstrijd”, lacht Ilone. In 2020 pakte Ilone de opleiding tot verpleegkundige weer op. “Ik ben nu een jaar gediplomeerd verpleegkundige. Nog steeds in de ouderenzorg. Want ik zie me niet werken in een ziekenhuis, daar ben ik het type niet voor; ik heb liever wat meer vrijheid. In de thuiszorg ben je zelf de regisseur van de zorg.” Maar dat is niet het enige wat haar bij Het Spectrum houdt: “Ik zit ook in een fijn team en heb een hele fijne teammanager.”

Vliegende keep

Net als de verzorgenden helpt Ilone de mensen met wassen, aankleden enzovoort. Daarnaast verricht ze complexere zorgtaken. “Ik ben een beetje vliegende keep en draai alle routes in Crabbehof en Wielwijk, omdat je als verpleegkundige andere inzichten hebt. Daardoor kan ik collega’s wijzen op aspecten waar zij misschien nog niet aan gedacht hadden. Bij hoofdpijn en duizeligheid vraag ik bijvoorbeeld: ‘Heb je de bloeddruk al eens gemeten?’” Ilone vervolgt: “Als je regelmatig op een andere route staat, kijk je ook vers naar een situatie. Ik zie daardoor ook mogelijke verbeterpunten, waardoor mijn collega’s weer nieuwe inzichten krijgen.”

Veel geduld

“Het werken in de ouderenzorg is een mooi beroep”, vertelt Ilone. “Oudere mensen zijn over het algemeen heel dankbaar als je ze geholpen hebt. Natuurlijk kunnen sommige ouderen weleens zorgmijdend zijn, maar dan vind ik het een uitdaging om erachter te komen hoe iemand iets wél zou willen. Want het hoeft niet altijd zoals jij het zou doen; je hebt wel een beetje aanpassingsvermogen nodig. Met dementerende mensen ligt dat natuurlijk anders, dan heb je ook een signalerende functie en moet je in de gaten houden of het nog goed gaat thuis.” Bedachtzaam vervolgt ze: “Ik vind het soms wel lastig als dementerende ouderen stukje voor stukje hun zelfstandigheid verliezen en moeite hebben om zich aan onze zorg over te geven. Je moet de zorg dan met veel geduld opbouwen. Maar ik ben liever tien minuten later klaar, dan dat ik de mensen geen aandacht heb kunnen geven.”

Verpleegkundig team

Behalve de routes in de wijk doet Ilone ook iedere maandag het verpleegkundig spreekuur in Het Waterwiel en draait ze mee in het verpleegkundig team. “Met dat team gaan we heel Dordrecht door om de complexere handelingen te verrichten, zoals een suprapubisch katheter wisselen, morfinepomp aansluiten of complexe wondzorg uitvoeren.” Ilone is enthousiast: “Bij de wonden ligt echt mijn hart, ik wil daar beleid op kunnen maken en zorgen dat het geneest. Daarom ga ik in september nog een opleiding doen voor wondverpleegkundige, die ruimte biedt Het Spectrum mij. Ik kan hier echt alle facetten van mijn werk uitoefenen.”

    JA!

    Ja, het lijkt mij leuk om als verpleegkundige in de thuiszorg aan de slag te gaan bij Het Spectrum! Neem contact met mij op.

    Persoonlijke gegevens

    Ik ben...