Zunaira heeft onlangs haar opleiding tot verpleegkundige afgerond

Het was haar moeder die – de destijds 16-jarige – Zunaira Kingsale (33) tipte om vakantiewerk te gaan doen in de zorg. Dat sprak haar zo aan dat ze nooit meer is weggegaan. Inmiddels is Zunaira opgeklommen tot verpleegkundige bij Het Spectrum. “Vroeger wilde ik fysiotherapeut worden, maar door dat vakantiebaantje ben ik in de ouderenzorg terechtgekomen.”

Zunaira kreeg de zorg met de paplepel binnen; haar moeder werkte bij de Wielborgh, de voorloper van Het Spectrum. Na haar vakantiebaantje bleef Zunaira dan ook als oproepkracht werkzaam. Ondertussen deed ze de opleiding helpende zorg en welzijn (niveau 2). Nadat ze ook haar diploma voor verzorgende IG (niveau 3) had gehaald, maakte ze een uitstapje naar andere zorginstellingen en combineerde dat met uitzendwerk. Totdat haar moeder in 2016 zei: ‘Waarom solliciteer je niet bij Het Sterrenwiel?’ Zunaira vertelt: “Ik was toe aan een nieuwe uitdaging en wilde bovendien graag op één plek werken.” Ze solliciteerde en werd meteen aangenomen.

Mooie kans

Twee jaar geleden begon Zunaira als leerling-verpleegkundige (niveau 4) in de thuiszorg bij wijkteam Sterrenburg in Het Sterrenwiel. “Ik wilde het mbo helemaal afmaken”, lacht Zunaira. “Ik zat natuurlijk al jong in de zorg, waardoor veel dingen voor mij vanzelfsprekend waren, daarom wilde ik graag verder leren voor niveau 4. Dus toen er gevraagd werd wie er zin had om de opleiding tot verpleegkundige te gaan doen, dacht ik meteen: dit is mijn kans!” Zunaira vervolgt: “Als verpleegkundige heb ik meer verantwoordelijkheid, maar het voelt niet zwaarder. Ik doe nog steeds de verzorgende taken, maar ik kan en mag nu extra taken uitvoeren zoals complexere wondzorg, sondevoeding, mannenblaaskatheter, morfinepompen en infuustherapie. Daarnaast heb ik coördinerende taken en analyseer ik de (MIC-)meldingen van incidenten (MIC staat voor Meldingen Incidenten Cliënten). Dat uitpluiswerk vind ik heel leuk om te doen.”

Persoonlijk contact

Elke dinsdag van half 12 tot half 1 doet Zunaira het verpleegkundig spreekuur in Het Theehuis, de tweede locatie in Sterrenburg. Mensen kunnen daar vrijblijvend binnenlopen om bijvoorbeeld hun bloeddruk te laten meten, bloedsuiker te laten prikken of zich te laten wegen. Maar het allerleukst vindt ze het zorgen voor en het persoonlijke contact met de ouderen. “Ik kom bij mensen in Het Sterrenwiel maar ook in de wijk. Onze cliënten houden daarbij de regie; zij mogen zelf bepalen, natuurlijk met steun en advies van ons, hoe ze hun leven willen inrichten en wij dragen daar zo veel mogelijk aan bij. Daar is Het Spectrum heel sterk in.”

Prioriteiten stellen

Elke dag is een nieuwe dag, met nieuwe uitdagingen. Zunaira is enthousiast: “Dat maakt het werk zo leuk. Hoewel het soms lastig is dat de zorg vaak tijdgebonden is. Deze week nog was er iemand ’s nachts gevallen. Toen ik de volgende ochtend kwam, lag mevrouw nog steeds in bed, terwijl ze normaal altijd al op is. Dan gaat er bij mij een belletje rinkelen en stel ik prioriteiten door meer tijd te nemen voor haar. Maar daardoor kom je wel later bij de volgende cliënt.” Zunaira heeft gelukkig genoeg mensenkennis om daar goed op in te kunnen spelen en kan daardoor op veel begrip rekenen.

“Het werken in de zorg sprak mij zo aan dat ik nooit meer ben weggegaan”

“Ik vind het fijn werken hier. De voorzieningen zijn goed en Het Sterrenwiel is voor mij bekend terrein, ik heb ook altijd in de wijk Sterrenburg gewoond. Het voelt vertrouwd, een beetje als thuis”, glimlacht Zunaira. “Ik heb ook hele leuke collega’s en mijn leidinggevende is een topmens. De communicatie met haar is heel fijn. Met elkaar vormen we een mooi team; we vullen elkaar echt aan en staan open om van elkaar te leren.”

    JA!

    Ja, het lijkt mij leuk om als verpleegkundige in de thuiszorg aan de slag te gaan bij Het Spectrum! Neem contact met mij op.

    Persoonlijke gegevens

    Ik ben...