Emma werkt als verpleegkundige in de thuiszorg

Toen Emma Botter (23) begon als verzorgende bij Het Spectrum was ze net 18 en moest ze alles nog leren. Sindsdien heeft ze veel ervaring opgedaan op de werkvloer én haar diploma hbo-v behaald. Nu werkt ze in de thuiszorg bij Het Spectrum. “Ik had nooit gedacht dat ik wijkverpleegkundige zou worden van het verpleegkundig team en het hospice.”

In het eerste jaar van haar studie werd alle basiszorg behandeld, maar ook handelingen als katheteriseren, injecteren en zwachtelen. Toen ze haar propedeuse had gehaald, kon ze dan ook meteen aan de slag als verzorgende IG. “Ik heb toen bij Het Spectrum gesolliciteerd voor een bijbaan en kon meteen aan de slag bij het thuiszorgteam Centrum & Krispijn.” Emma lacht: “Achteraf ben ik daar heel blij om, want het is het leukste team dat er is!”

Bijzondere overstap

“Als verzorgende IG in de thuiszorg hielp ik mensen met wassen, aankleden, steunkousen aandoen enzovoort. Ik had het ontzettend naar mijn zin en heb veel geleerd, maar na tweeënhalf jaar heb ik de overstap gemaakt naar het hospice, omdat je daar met complexere casussen te maken hebt”, vertelt Emma. “Die overstap was wel bijzonder. Voor mijn studie heb ik veel stages gedaan, onder andere in het Amphia ziekenhuis. Daar is echt het doel: iemand beter maken. Toen ik hier kwam, werd ik meteen met een overlijden geconfronteerd. Dit is niets voor mij, dacht ik toen aanvankelijk. Maar palliatieve zorg is echt het mooiste wat ik gedaan heb. Bovendien draaide ik ook diensten in het verpleegkundig team, dat in het hospice zijn thuisbasis heeft.”

Divers werk

Emma is afgestudeerd als wijkverpleegkundige bij het hospice. “Dat voelde heel vertrouwd en ik werd goed begeleid.” Het is dus niet verwonderlijk dat Emma nu wijkverpleegkundige is bij Het Spectrum; van vier teams zelfs. “Ik coördineer vooral en heb nu een meer overkoepelende functie”, licht Emma toe. “Mijn werk is heel divers, ik zit echt niet alleen maar achter een bureau. Na een aanmelding voor het hospice, het verpleegkundig team of de thuiszorg, doe ik een intake bij de zorgvrager thuis om te kijken wat we kunnen verwachten en waar we rekening mee moeten houden. Ook leg ik huisbezoeken af bij mensen die zorgmijdend zijn, om vertrouwen op te bouwen. En soms kijk ik mee met een collega omdat bijvoorbeeld een transfer van bed naar douche niet meer veilig gaat, om te onderzoeken hoe dit beter kan.”

Persoonlijk contact

Het hospice werkt samen met het verpleegkundig team. “Als je als verpleegkundige in een situatie komt dat bijvoorbeeld een katheter wisselen ontzettend uitloopt, dan kun je altijd je collega in het hospice bellen met de vraag of hij of zij een zorgvraag over kan nemen”, verklaart Emma. “En andersom werkt het ook zo. Het is fijn om te weten dat je altijd op iemand kan terugvallen. In geval van nood en met nieuwe dingen spring ik zelf ook bij. Zo vond een collega het laatst spannend om een drain te spoelen. Dan ga ik mee totdat die collega zich bekwaam voelt om het zelf te doen. We doen het echt met elkaar.” Emma vervolgt: “Die betrokkenheid hebben we ook bij onze cliënten. Als iemand bijvoorbeeld wordt opgenomen in het ziekenhuis, bellen wij altijd naar familie om te vragen hoe het gaat. En als er bij een zorgmoment vijf minuten langer nodig is om een luisterend oor te bieden, dan doen we dat. Ik ben niet zo dat ik alleen een wond kom behandelen en vervolgens de deur weer uitga. Het persoonlijke contact vind ik heel belangrijk.”

“Wij zijn heel betrokken; bij elkaar en bij onze cliënten”

Iedereen die overweegt om in de zorg te gaan werken, nodigt Emma van harte uit om op gesprek te komen: “Want onze zorg is goed, maar we kunnen nog veel meer betekenen.”

    JA!

    Ja, het lijkt mij leuk om als verpleegkundige in de thuiszorg aan de slag te gaan bij Het Spectrum! Neem contact met mij op.

    Persoonlijke gegevens

    Ik ben...